Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego opracowali zaktualizowane normy żywienia dla populacji Polski na 2024 rok. Dokument uwzględnia najnowsze zalecenia Międzynarodowych grup eksperckich oraz wyniki aktualnych badań naukowych.
Najważniejsze zmiany w Normach z 2024 roku:
-
Wprowadzono bardziej szczegółowy podział grup wiekowych i płciowych dla dzieci i młodzieży.
-
Zaktualizowano normy dotyczące energii, białka, tłuszczu oraz biotyny.
-
Po raz pierwszy opracowano normy dotyczące molibdenu.
-
Uwzględniono najnowsze dane antropometryczne dla populacji polskiej przy określaniu norm dla osób dorosłych.
-
Przedstawiono aktualne wyniki badań Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dotyczące górnych tolerowanych poziomów spożycia (UL).
Dodatkowe informacje zawarte w Monografii:
-
Zasady oceny i planowania spożycia.
-
Wartości referencyjne umieszczane na opakowaniach żywności.
-
Normy dotyczące suplementów diety.
Normy można pobrać bezpłatnie na stronach: https://ncez.pzh.gov.pl/ oraz https://www.pzh.gov.pl/.
Skorzystaj z bezpłatnych porad żywieniowych!
W ramach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej dostępne są bezpłatne porady dietetyczne w Centrum Dietetycznym Online. Można tam również pobrać e-booki zawierające zalecenia dietetyczne dla różnych grup, w tym:
-
osób z zespołem jelita nadwrażliwego,
-
osób z cukrzycą,
-
osób z nadwagą,
-
dzieci w wieku przedszkolnym.
Dodatkowo, pracownicy Narodwego Centrum Edukacji Żywieniowej przygotowali zalecenia zdrowej kuchni pełnej smaku na Wielkanoc – inspiracje na świąteczne dania w zdrowej wersji!
Zachęcamy do korzystania z dostępnych materiałów i dbania o zdrową dietę każdego dnia!
https://ncez.pzh.gov.pl/